Нове свинарство України – це додатково 6-12 млрд євро в економіку країни!
Міжгалузева програма “Нове свинарство України”, ініційована в 2020 році Асоціацією «М’ясної галузі» спільно з Центром підвищення ефективності в тваринництві сформувала потужну коаліцію бізнесів зацікавлених у розвитку економіки України. 28-29 червня на #MindInvestSummit2024 у Львові, Микола Бабенко презентував програму розвитку мʼясної галузі, яка попри війну залишається вигідною для залучення інвестицій.
“Нове свинарство України – це про додаткові 6-12 млрд євро доданої вартості в економіку України щороку. Споживання свинини в світі зростає щороку на 2 млн тонн, вирощування свиней в Україні має найнижчу собівартість в світі. А в той же час, навіть до війни, свиней на свинокомплексах України утримувалося в 2 рази менше, ніж в Бельгії, яка за територією в 20 разів менша за Україну. Завдяки міжгалузевій програмі розвитку “Нове свинарство України” галузь здатна відродитися і з аутсайдера стати світовим лідером, розповів Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.
ЄС – світовий лідер в торгівлі свининою, що займає 36% у світовій торгівлі свининою, впродовж останніх 5 років зменшує вирощування свиней на 10%. Тенденція на зменшення виробництва всіх видів м’яса в ЄС буде продовжуватись і надалі через високу собівартість виробництва, що зумовлено високою вартістю робочої сили, жорсткими екологічними нормами, податковим навантаженням і високою вартістю кормів. Cобівартість свиней, вирощених в Україні, є найнижчою в світі, адже українські корми через значно нижчу ціну є надзвичайно сильним фактором зниження собівартості. В 2022-2023 роках рентабельність свинарства в Україні за підсумками року досягала і перевищувала 200%!
Міжгалузева програма розвитку Нове свинарство України передбачає:
- Нарощення поголів’я свиней до щонайменше 20 млн голів;
- 6-12 млрд. євро доданої вартості щороку для України;
- Альтернативний ринок збуту 10 млн. тонн зернових;
- Створення понад 50 000 робочих місць, в тому числі для ВПО, ветеранів війни та членів їх сімей (Асоціація “Мʼясної галузі” реалізує одночасно програму “Сімейні ферми ветеранам війни”);
- Досягнення економічно обґрунтованої собівартості в свинарстві на рівні 35 грн/кг живої ваги;
- Збільшення обсягу виробництва свинини до 3 млн тонн: 1 млн тонн для забезпечення внутрішнього ринку та 2 млн тонн для реалізації на зовнішньому ринку;
- Підвищення престижності роботи в галузі свинарства в Україні, залучення талановитої молоді до роботи на фермах та м’ясопереробних підприємствах, зменшення потоку трудової міграції з України.
Зараз активізується один з потенціалів розвитку нового свинарства, який вдвічі знижує собівартість української свинини – синергія з підприємствами-виробниками біоетанолу. В результаті такої співпраці відходи від біоетанольної промисловості (спиртова барда) використовуються в годівлі свиней.
#MindInvestSummit2024 підтвердив високу зацікавленість серед інвесторів, які вірять у перспективи мʼясної галузі.